Waarom Informatica gaan studeren

Na dat ik afgelopen school jaar mijn opleiding Applicatieontwikkeling aan het Zadkine heb afgerond ga ik komend schooljaar beginnen met de opleiding Informatica  aan de Hogeschool Rotterdam.

keuzes na afronding van mijn studie

Na mijn opleiding had ik eigenlijk twee keuzes. Een baan zoeken ofwel verder studeren. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om verder te studeren. Het was voor mij zelf duidelijk dat ik in ieder geval verder zou willen gaan als programmeur. Hieronder waarom ik er uiteindelijk voor heb gekozen om toch Informatica te gaan studeren.

Geld

Je zou verder kunnen studeren om later meer te kunnen verdienen. Dit was voor mij geen zwaarwegende reden. Dat je als Hbo’er meer kan verdienen dan een MBO’er geloof ik best. Toch is dit zeker niet de reden dat ik heb gekozen voor het HBO. Voor het HBO moet ik nog vier jaar naar school, in die tijd zou ik als ontwikkelaar al vier jaar salaris kunnen ontvangen. Voor dat je dit verschil hebt terugverdiend zal je echt behoorlijk wat jaren flink meer verdienen voor dat je dit weer hebt ingehaald. Ik zeg niet dat ik niet graag een goed salaris zou willen ontvangen maar ik denk niet dat het de goede motivatie is om deze studie te gaan doen.

Kennis en uitdaging

Waar gaat de keuze voor een vervolg studie dan wel over? Kennis en uitdaging. Ik heb binnen het MBO zeker al wel aardig wat kennis opgedaan. Ondanks dat weet ik dat er nog genoeg te leren valt. Ik heb niet de illusie dat ik na deze studie niks meer te leren maar hoop toch wel weer een stuk meer te weten. Dit is ook wel een van de leuke dingen van het vak dat je nooit ben uitgeleerd. Veel basis dingen zijn steeds makkelijker te doen en kosten bovendien steeds minder tijd om te realiseren. Ik heb de laatste tijd gewerkt met verschillende web MVC’s je ziet dat hierin al heleboel dingen zijn te genereren. Hier hoeven vaak alleen maar wat basis aanpassingen te worden gedaan om het product naar wens te maken. Dit is denk ik de reden dat je in de toekomst je echt iets moet kunnen toevoegen als ontwikkelaar. Hiervoor is het belangrijk dat je genoeg kennis hebt en dat je het hele plaatje kan overzien. Ik hoop dat het HBO papiertje uiteindelijk makkelijker toegang geeft tot een uitdagende baan. Voor veel uitdagende banen als software ontwikkelaar zie je toch dat er wel veel wordt gevraagd naar iemand met een HBO papiertje al dan niet terecht. Uiteraard doe ik het niet uitsluitend voor het papiertje maar hoop ik dat de studie zelf mij ook zeker goed weet uit te dagen. Anders is het natuurlijk ook nog altijd mogelijk om jezelf wat meer uit te dagen binnen projecten.

Studies

Zoals ik al eerder schreef in dit artikel wist ik zeker dat ik programmeur zou willen worden. Of ik nou verder zou willen studeren of niet. Ik had hierbij twee studies op het oog namelijk Informatica en Technische Informatica. Daarnaast heb je de nog media achtige studies waar je ook leert programmeren. Deze vielen voor mij af omdat de logica zelf mij vooral aantrekt, Ik ben  hierbij veel minder geïnteresseerd hoe het er uiteindelijk visueel uit ziet voor de eindgebruiker. Er zullen dus veel dingen worden behandelt die ik persoonlijk niet zo interessant vind en daarnaast vraag ik mij af of ik technische genoeg wordt uitgedaagd tijdens deze studie.

Ik heb wel getwijfeld om de studie Technische Informatica te gaan doen. Het klinkt toch prachtig als je computer techniek diep weet te doorgronden. Je verdiepen in de basis onderwerpen als compilers en geheugen management. Daarnaast de koppeling kunnen maken tussen hardware en software. Hiermee  zijn veel interessante dingen te bedenken en zijn de mogelijkheden vrijwel onmogelijk. Dit zou speelgoed kunnen wezen maar bijvoorbeeld ook de aansturing van de hardware in simulators of wat voor systeem ook waar tegenwoordig hardware bij komt kijken. Toch heb ik niet gekozen voor deze studie. Waarom? De opleiding Informatica leek mij toch geschikter voor mij. Door dat de opleiding Informatica minder diep ingaat op sommige onderwerpen is het naar mijn idee ook een bredere opleiding dan Technische Informatica. Dit gaat dan meer over design paterns om makkelijker grote projecten te beheerden en werk methoden om uiteindelijk goed samen te kunnen werken met andere team leden en daarnaast betere oplossingen aan klanten te kunnen leveren. En nog een belangerijke reden is dat de kans dat ik voor deze studie slaag groter acht mede omdat ze hier minder van je verwachten op het gebied van wiskunde. Ik vind wiskunde zeker geen vervelend vak maar ik weet gewoon dat ik hierin een achterstand zal hebben wegens het ontbreken van het vak wiskunde op het MBO.

Wat verwacht ik van de studie Informatica

Er breekt een nieuwe periode aan in mijn leven waar in de nodige veranderingen zullen plaatsvinden. Ik ga naar een nieuwe school. Ik ga nieuwe mensen leren kennen, er zijn ook nog wel een aantal klasgenoten van mij die dezelfde studie gaan doen natuurlijk ook leuk om jullie weer te zien komend jaar. Daarnaast hoop ik natuurlijk vooral veel nieuwe kennis op te gaan doen, hier ga je immers een studie voor doen. Ik weet dat ik zeker in het eerste jaar ook Java ga leren. Als jullie mij een beetje kennen dan weten jullie ook dat ik op dit moment vooral graag in C# ontwikkel en ik het idee heb dat Java op sommige punten wat  gaat achter lopen. Maar ik heb eigenlijk geen ervaring in het programmeren in Java. Ik wil het dan ook een eerlijke kans geven en het is nou eenmaal een taal die wereldwijd in de Enterprise wereld ook heel veel wordt gebruikt. Over hoe ik dit ervaar (het werken met Java) zal ik vast nog wel eens een blog schrijven. Ik ga in ieder geval met verse energie binnen kort de studie Informatica starten en hoop dat de studie niet tegenvalt en ook uitdagend is voor studenten die al wat ervaring hebben binnen het programmeren. Ik hoop jullie in de toekomst nog via deze weg op de hoogte te houden van mijn voortgang van mijn studie Informatica.

 

 

Written on August 7, 2015